Jak udostępniać posty tylko wybranym osobom na Facebooku?

Używasz prywatnego profilu na potrzeby własnego biznesu? A może chcesz używać, ale boisz się reakcji swoich znajomych na posty ofertowe? Fakt, nie każdy wśród Twoich znajomych może być zainteresowany ofertę Twojej firmy. Dziś jednak pokażę Ci w jaki sposób udostępnić post na swoim prywatnym profilu i skierować go tylko do wybranej grupy osób!

 

Mam w swojej grupie znajomych wiele osób, które całkowicie nie interesuje temat marketingu internetowego, oraz taką część osób, która może być chętna skorzystać z mojej oferty. Facebook daje nam świetną możliwość ustawienia widoczności danego postu. Możemy udostępnić post publicznie na naszej tablicy, tak by każda osoba (nawet taka która nie jest wśród naszych znajomych) mogła zobaczyć udostępnioną przez Ciebie treść oraz możliwość ustawienia widoczności postu tylko dla siebie lub Twoich znajomych.

 

To jednak nie wszystkie możliwości! Facebook daje nam jeszcze dwie interesujące opcje, posty widoczne tylko dla konkretnych osób, oraz wybranie osób, którym danego postu nie chcesz w ogóle pokazać.

 

Jak ustawić widoczność postu na Facebooku?

 

Dobra, przypuśćmy że masz post, który chcesz udostępnić tylko wybranym osobom wśród Twoich znajomych. Pod wyświetlonym edytorem postu znajdziesz sekcję “Aktualności”, która domyślnie jest oznaczona. Obok tej sekcji, również domyślnie, powinien wyświetlać się tekst “Znajomi” lub “Publiczne”.

 

 

Gdy klikniemy w ten napis rozwinie się nam menu dzięki, któremu ustalimy widoczność naszego postu. Zazwyczaj wyświetlają się pierwsze trzy opcje takie jak “Publiczne”, “Znajomi” oraz “Znajomi z wyjątkiem…”, aby zobaczyć więcej możliwości należy kliknąć “Więcej” – wtedy zobaczymy wszystkie opcje!

 

 

My chcemy udostępnić post wybranym osobom, dlatego z listy wybieramy “Konkretni znajomi”. Po kliknięciu pojawi się nam lista wyboru z naszymi znajomymi. Aby wybrać osobę, należy ją oznaczyć.

 

 

Gdy nasza lista osób jest już gotowa klikamy “Zapisz zmiany” i tyle! Po udostępnieniu, post będzie widoczny tylko osobom, które oznaczyłeś na wyżej wspomnianej liście. Inne osoby nie zobaczą Twojego postu na Facebooku.

 

Wykluczenie wybranych osób, tak by nie mogły zobaczyć Twojej treści, robimy podobnie jak przy wcześniej pokazanym przypadku z tym wyjątkiem że zamiast opcji “Konkretne osoby” wybieramy “Znajomi z wyjątkiem…” i podobnie ukaże się nam lista na której zaznaczamy osoby, którym nie chcemy pokazywać naszego postu.

 

I tyle! Mam nadzieję, że się przyda;)

No Comments

Leave a Comment: